Tuesday, May 7, 2019

Σαμοθράκη 5 πράγματα που πρέπει να δεις και να κάνεις

Μετά από πέρασμα τριών δεκαετιών, αλλαγές σε μένα και στον κόσμο γενικά,
μέσα από έξι επισκέψεις στο νησί μερικά πράγματα βλέπω παραμένουν ίδια και σταθερές αξίες.
Με τα μάτια του  `ξενου` και την άνεση του ΄ντόπιου΄  μπορώ να πω με απόλυτη σιγουριά τι να μην αφήσεις από έξω αν σε φέρει ο δρόμος σου στο μαγικό νησί των μεγάλων θεών!







Πρώτο και σημαντικότερο  μια επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο στο Ιερό των μεγάλων θεών  που κάποτε βρισκόταν και  το περίφημο άγαλμα της Νίκης  θα σε πείσει για την σπουδαιότητα που δίναν οι αρχαίοι στην ενέργεια αυτού του τόπου.
Εδώ γινόταν  από τον 7ο αιώνα πΧ οι φημησμενες και απόκρυφες τελετές τα μυστήρια των Καβείρων. Μη φύγεις από το νησί χωρίς να αγγίξεις τα αιώνια μάρμαρα και χωρίς να επισκεφτείς αυτόν τον μοναδικό τόπο



Χάρισε την καθαρτική υδροθεραπεία στο σώμα και στο πνεύμα σου.
Τι προτιμάς θάλασσα  παραλίες βάθρες με ποταμίσιο νερό η ιαματικά στα Θέρμα  με το θεραπευτικό θειούχο νερό.  Τρεις επιλογές  που δεν ξέρεις πια να πρωτοδιαλεξεις, πάρτες με την σειρά και θα γίνεις καινούργιος.
Για ποτάμι οι  βαθρες και οι καταρράκτες του Φονιά είναι εγγύηση στα Θέρμα ψάξε για την Γριά βάθρα. Μην αφήσεις από έξω τις παραλίες στα 2 άκρα του νησιού την Παχιά άμμο και τους Κήπους με τα μαύρα βότσαλα κι αν έχεις χρόνο για περπάτημα η καραβάκι να σε πάει η παραλία του Βάτου είναι ένας κρυφός παράδεισος.




Πεζοπορία - ορειβασία.
Και να μην είσαι φαν έστω και μια ωρίτσα δώσε χρόνο  στον εαυτό σου με το  περπάτημα στην όμορφη φύση  κάτω από πλατάνια και δίπλα σε ποτάμια και αν θέλεις ποιο εχτριμ  καταστάσεις η κορυφή Σάος η Φεγγάρι στα 1615μ  έχει πολλές συγκινήσεις να προσφέρει!
Το δεύτερο ψηλότερο βουνό από τα νησιά της Ελλάδας υπάρχει τεράστιος ορεινός όγκος και σε πρωτόγονη  κατάσταση. Για τους ποιο φαν τις ορηβασιας  υπάρχουν πάρα πολλά μονοπάτια που όσο κι αν προσπαθούν κάποιοι αναρριχητές να τα σηματοδοτήσουν σε πολλά σημεία λόγο και τον καιρικών συνθηκών - βροχες χιόνια και κατολησθήσεις - χάνονται. Ατελείωτες ώρες να απολαύσεις την άγρια ορεινή ομορφιά αλλά όπως στις περισσότερες ορεινές πεζοπορίες πάνω από τα 1300 χρειάζεται κάποιος έμπειρος η ντόπιος  να υπάρχει στην ομάδα να μπορεί να ξέρει τα μονοπάτια και να διαβάζει τις μεταβολές και αλλαγές του καιρού γιατί είναι άλλος κόσμος και χρειάζεται σεβασμός. Είδαμε πολλά κουφά πάλι με την σαγιονάρα να ανεβαίνουν προς τα πάνω και ανθρώπους ενώ είναι δίπλα τους το μονοπάτι να κάνουν τα πράγματα ποιο δύσκολα και να βάζουν σε κύνδινο την ζωή τους.
Κυριότερα μονοπάτια για τις κορυφές από Θέρμα και πίσω απο την Χώρα.


Ρίξε μια δεύτερη ματιά τους πύργους των Γκατιλούζι [1400] μεταβυζαντινά απομεινάρια.
Αν δεν είσαι χορτοφάγος  βέγκαν  κτλ μην αφήσεις έξω από το μενού σου το Κατσίκη τις Σαμοθράκης είναι σα να τρως πρώτη φορά.
Αν βρεις φρέσκο τυρί χτύπατο χωρίς δεύτερη σκέψη και από ψάρια ότι ποιο φρέσκο από τα βαθιά νερά  και ατελείωτη ποικιλία από την παραγωγή στην κατανάλωση
Αν είσαι λάτρης της δυνατής και γευστικής μπύρας θα αγαπήσεις την ντόπια


Παρένθεση - Τι δεν με αρέσε
Στα λουτρά η κατάσταση είναι σχεδόν σαν να είναι εγκαταλελειμμένα οι ντόπιοι οι οποίοι χειρίζονται την κατάσταση πρέπει να δουν λίγο ποιο σοβαρά την όλη φάση εκεί είναι αδιανόητο να έρχονται πούλμαν με κόσμο που θέλει να κάνει μπάνιο και να είναι κλειστά. Το μουσείο στο αρχαιολογικό χωρο είναι ακόμη κλειστό εδώ και χρόνια  και η κατάσταση στον αρχαιολογικό χώρο εκεί είναι σαν να υπολειτουργεί  γέφυρες που φτιάχτηκαν για τους επισκέπτες του χώρου  είναι γκρεμισμένες, το ρέμα που περνά ανάμεσα θέλει καθάρισμα  είναι έγκλημα να βουλώσει και να πέσουν οι κολόνες και  να χαθεί ότι έχει απομείνει εκεί εδώ και αιώνες.   Παράδειγμα καταστροφής από το ποτάμι (πέρα από δρόμους και κτήρια στις κατοικημένες περιοχές μετά την μεγάλη καταστροφή που έγινε το 2017 ) είναι ο πύργος του φονιά που έπεσε η μία του πλευρά από το ποταμι, μια μπουλντόζα να έπερνε τα χοντρά που κατεβάζει από πάνω το ποτάμι ο πύργος δεν θα έπεφτε. Κανονικά όλα αυτά τα παλιά κτήρια έπρεπε να ήταν στην πένα αναπαλαιωμένα και σενιέ γιατί είναι η ιστορία του νησιού και συνθέτουν το χαρακτήρα του τόπου.
Για το λιμάνι φάντασμα στα Θέρμα τι να πει κανείς ωραία τα παρτάκια με τα εκατομμύρια  αλλά κάντε μια σοβαρή μελέτη πριν κατασκευαστεί το οτιδήποτε να μείνει και κάτι στο τέλος και για τους ''μικρούς-φτωχούς'' ψαράδες .

Το νησί της Σαμοθράκης με όλη αυτή την άθφονη αρχέγονη καθαρτική ενέργεια  προσφέρεται για ενδοσκόπηση στα βάθη της ψυχής χάλαρωση και πραγματικές διακοπές απο τον σύγχρονο τρόπο ζωής.




Ακολουθούν μερικές ματιές μέσα απο τους φακούς.


Τα γυμνά δέντρα σαν  χέρια που τανίζονται μάταια να αγκαλιάσουν τον ουρανό άσχετα αν πολλές φορές κατεβαίνει ο ουρανός και τα αγκαλιάζει.




Μπράβο σε όσους ανεβαίνουν στις κορφές φορτωμένοι και σηματοδοτούν τα μονοπάτια στα βουνά και παράγουν αυτό το έργο αφιλοκεδρώς.


Απο αυτές τις μικρές πηγές γενιέται το επιβλητικό ποτάμι του Φονιά.




Εδώ η πρώτη βάθρα του Φονιά με τον καταρράκτη.


και εδώ λίγο ποιο ψηλά η δεύτερη βάθρα.









Ανάσταση στην Χώρα




Υφές




Ο πύργος του Φονιά την ημέρα.


και ο πύργος του Φονιά το βράδυ.


Είχε καθαρό ουρανό και την Γαλακτική οδό λίγο ακόμη και την πιάναμε με τα χέρια.


Στενές επαφές τρίτου τύπου.




Φαντάσου να κάνεις Ιαματικό λουτρό και να χαζέυεις το σύμπαν απο πάνω.
Δεν θες να βγεις απο το νερό.
Η εξωτερική μικρή γούρνα στα Θέρμα.

































No comments: