Thursday, September 27, 2018

Ολύμπια ανεβάσματα

Πεζοπορίες
Κορυφές
Φωτογραφία
Διαδρομές εντός Ελλάδας
Ορεινά καταφύγια
4x4

Ολύμπια ανεβάσματα

Οι μαγικές αναβάσεις και πεζοπορίες στον όλυμπο είναι κόλλλλημα!
Καταφέρνω να ανέβω σε ένα προορισμό και στο καπάκι βάζω άλλο,
στο δρόμο λέω δεν πάω περνώ πάλι απο κει ειχα ξαναπάει 
να δω πως είναι αυτή την εποχή και κάπου εκεί βλέπω μια άλλη κορυφή η πέρασμα
που θα άξιζε τον κόπο για μια επίσκεψη.



Πραγματικά δεν με φτάνει μια ζωή να αλητεύω και να χάνομαι στις φαλακρές κορφές και στα ανήλια μονοπάτια απο τα γιγάντια δέντρα που κρύβουν τις ακτίνες του ήλιου πάνω στο βουνό των θεών.
Μια να καίγομαι μια να κρυώνω  μια να βγάζω τα ρούχα μια να φορώ ότι έχω και δεν έχω για να αντέξω την παγωνιά.
Να μην ακούω κόρνες και την βαβούρα της πόλης μόνο τον άνεμο που τραγουδά περνώντας ανάμεσα απο τα θεόρατα δέντρα, να νιώθω τον άνεμο να παγώνει το πρόσωπο και αυτή την μοναδική αίθηση της ελευθερίας και επαφής με την φύση.
Δεν νικήσαμε το βουνό αλλά τους εαυτούς μας είχε πεί ο κατακτητής  του Έβερεστ Edmund Hillary.
Το σώμα και το πνεύμα θέλει τυράννια άσκηση και κίνηση brothers and sisters!
Όσο μένει ακούνητο γίνετε νωθρό βαραίνει βρωμά σα στάσιμο νερό καλλά παραπάνω στην αδράνεια.
Όσο κάθεσαι στον καναπέ τόσο ποιο πολύ σε ρουφά μέσα του, όσο κάθεσαι μπρόστα στην τηλεόραση η την οθόνη του υπολογιστή σου τόσο ποιο πολύ το μυαλό γίνετε κιμάς αλεσμένος στα μέτρα της κάθε σύγχρονης ολιγαρχίας να προσκυνά υπνωτισμένα κάθε καινούρδιο δόγμα του σοκ.

Ο άνθρωπος του 2000 έχει χάσει τον προσατολισμό του και δεν ξέρει που του παν τα τέσσερα,
έτσι μας θέλουν όμως άβουλα όντα να μας πιάνουν απο το χεράκι και να μας πάνε βόλτα οι ειδικοί γιατί αυτοί ξέρουν.
Ξέρουν  τι είναι σωστό για μας τι είναι ορθό ξέρουν το καλό μας!
Και κάπως έτσι με καρότο και μαστίγιο πάνε βόλτα τις ζωές μας οι ειδικοί της παγκόσμιας οικονομίας οι ειδικοί των γραμμάτων οι ειδικοί του πνεύματος.

Έχουμε πήξει απο τους ειδικούς και τους ανώτερους προιστάμενους απο ανίκανες άχρηστες ιεραρχίες. Έχουμε πήξει στους ειδικούς τα αφήνουμε όλα στους ειδικούς και χαιρόμαστε τις ζωούλες μας μέσα απο τις δαντελένιες φυλακές μας που έχουν γίνει τα σπίτια μας απο τις πόρτες ασφαλείας τα σαράντα λουκέτα και κλειδαριές τα κάγκελα στα παράθυρα απο τα κάγκελα παντού που έλεγε και ο Τζιμάκος.
Ειδικοί για την διατροφή  μας μετράνε τις πρωτείνες που πρέπει να πέρνουμε γιατί ξέρουν ,
ειδικοί για την ψυχή μας μας ακούνε προσεκτικά ξύνοντας τα απαφτά τους  και μας δίνουν συμβουλές λες και ξέρουν τι είναι ψυχή.
Ειδικοί των 4χ4 χαράζουν διαδρομές περιπέτειας  και μας πάνε άγριες βόλτες σαφάρι.
Πιστοποιημένοι απο κάποιους που αυτοανακηρύχθηκαν  πιστοποιημένοι πιστοποιούν πλοηγούς πιστοποιημένους να μας πάνε πιστοποιημένες βόλτες περιπέτειας.
Ο άγριος κουρσάρος μηχανόβιος χάθηκε κάπου εκεί στο χάραμα να περιμένει  το ασθενοφόρο μονάχος, τον έφαγε η εθνική. Που πήγε ο μπόρν του μπι γουάιλντ ο ρέμπελος ξέγνιαστος καβαλάρης τι έγινε ρε παιδιά πήγε παραθέρηση;

Μα καλά πως μπορείς και πας μόνος σου ταξίδι ακούω πολλές φορές κι αν σε τύχει κάτι στο δρόμο; Η να μωρέ δεν ανεβαίνει η γυναίκα στην μηχανή δεν εχω και παρέα που να πάω.
Τι με πήρες ρε φιλαράκι γαμώ τον καταναλωτισμό μου μέσα το απόλυτο εργαλείο τις περιπέτειας αν κωλώνεις να βγείς έξω απο το χωριό σου;
Αν η διαδρομή σου είναι πανόραμα λαδάδικα, αν το έχεις να το γυαλίζεις στο γκαράζ σου και αντε να το βγάζεις και για κανα καφεδάκι με τα παιδιά για να μιλήστε και πάλι για κάνα ανταλλακτικό και αξεσουάρ υψηλής αντοχής!

Ο άνθρωπος έχει χάσει τον δρόμο, τον πρασατολισμό του, είχαμε κατέβει στο φαράγγι του Ενιπέα να δροσιστούμε και εκεί που καθόμασταν μετά απο ένα απολαυστικό πλατσούρισμα στο ποτάμι βλέπουμε δυο ζευγάρια απο νέους σχετικά ανθρώπους αναψοκοκκινσμένοι μούσκεμα στο ιδρώτα κουρασμένοι να ανεβαίνουν κατά πάνω το ποτάμι με μεγάλη δυσκολία δίπλα απο τα βράχια, φαινόταν χαμένοι και σε δύσκολη κατάσταση ενώ όλα δίπλα μας ήταν τόσο παραδεισένια.
- Πως ήρθατε εδώ με ρωτάνε
-Εσείς πως ήρθατε απαντώ.
-Μπήκαμε απο ένα σημείο και δεν ξέρουμε πως να βγούμε 
με είπε το παιδί που ήταν μπροστά και φαινόταν να οδηγούσε την ομάδα.
Τυφλός που οδηγεί τυφλούς.
- Που θέλετε να πάτε ρε παιδιά τους ρωτάω.
- Στο Λιτόχωρο με λένε.
- Ωραία λέω ετσι όπως πάτε θα φτάσετε Μύτιγκα λεω, πίσω μεταβολή μαρς.
Τους εξήγησα ότι ακριβώς απο πάνω μας βρίσκετε το μονοπάτι και ποια κατεύθηνση να πάρουν.
Πηγαίναν τελείως λάθος, όταν βλέπω τόσο εύκολα να χάνονται απογοητεύομαι απο το ανθρώπινο είδος.
Έχουμε χάσει την επαφή με την φύση  με την φύση μας μιλάμε τελείως μα τελείως.
Ζούμε σε έναν πλαστικό κόσμο λές και όλα είναι δομημένα για τα ράφια των σούπερ μάρκετ και αποχαυνωμένοι οι άνθρωποι  ψωνίζουν σαν είναι η μόνη χαρά που τους έχει απομείνη, ψωνίζουν για να ψωνίζουν, η φάση είναι ότι τις περισσότερες φορές ψωνίζουν άχρηστα προιόντα και τα μισά και παραπάνω απο αυτά πάνε στις χωμετερές, ενώ κάποιοι άλλοι άνθρωποι σε μια άλλη ποιο σκοτεινή μεριά του πλανήτη μας πεθαίνουν απο πείνα.
Η ανισότητες αυξάνονται η αδικία μεγαλώνει.
Ο άνθρωπος έχει χάσει τον δρόμο του, τον πρασατολισμό του, απο όλες τις μπάντες  είναι το ποιο εύκολο να γίνεις οπαδός να μπεις  στην σιγουργιά  που παρέχει  ένα μαντρί να φανατιστείς σε ένα δόγμα παρα να σταθείς μονάχος, εσύ και ο εαυτός να τα πείτε, μόνος εσύ και όλοι οι θεοί αντάμα. Είναι ποιο εύκολο να μασάς μασημένη τροφή παρα να μένεις πεινασμένος στην αναζήτηση καινούργιων γεύσεων και ιδεών.
Άνοδος τις ακροδεξιάς  στην ευρώπη παπαγαλίζουν  τα κανάλια και τα μέσα μαζικής αποβλάκωσης, έχουμε χάσει την μπάλα λέμε ένα βήμα μπροστά σαράντα πίσω, μνήμη ψαριού ολάκερη η ανθρωπότητα, ξεχνάμε εύκολα, το παρελθόν σα να μη συνέβηκε ποτές.
Δηλαδή τί; 
Ένα τέταρτο ραιχ θα μας σώσει νομίζεις απο τα δεινά των σύγχρoνων κοινωνιών; Ένας καινούργιος Χίτλερ και μια καινούργια παγκόσμια σφαγή  νομίζεις ότι θα μας φέρει στα ίσια μας;
Τυφλοί που οδηγούν τυφλούς!
Αλλα πάντα έτσι ήταν οι μάζες καθοδηγούνται εύκολα, καρότο και μαστίγιο. Έτσι ήταν είναι και θα είναι τα δόγματα, εξω απο μας όλοι οι άλλοι θα πάνε στην κόλαση εμείς είμαστε οι εκλεκτοί του θεού έξω απο μας όλοι οι άλλοι είναι καταραμένοι  άπιστοι και πρέπει να πεθάνουν φωτιά και τσεκούρι όσοι δεν είναι με μας είναι εχθρός αυτοί φταίνε για όλα. Θάνατος στους αμαρτωλούς θάνατος στους άλλους που δεν είναι σαν και μας ολοκάυτωμα σε όσουν δεν ανήκουν στην φυλή μας σε όσους είναι διαφορετικοί θάνατος στις λεσβίες στους πούστιδες, σε αυτούς που  στέκονται μόνοι τους, στους ξένους στους μετανάστες. Χρειαζόμαστε μεγαλύτερες φυλακές  στρατόπεδα συγκέντρωσης νεα ηλεκτροφόρα πλεγματα πρέπει να φυτέψουμε παραπάνω σύνορα ας υψώσουμε ποιο ψηλά τείχη.
Τζιχάτ!! 
Σφάξτε όλους τους άπιστους.
Εμπρός για μια καινούργια σταυροφορία στους άγιους τόπους, χρειαζόμαστε ποιο πολλές μονάδες στα χρηματιστήρια ποιο πολλά βαρέλια πετρέλαιο πρέπει να πουλήσουμε όπλα και φάρμακα.
Πόλεμος!! Και πάει λέγοντας οι αιώνες περνάνε και οι χιλιάδες Βούδες ακόμη να φανούν, η λύτρωση περιμένει κι αυτή στα ράφια των σούπερ μάρκετ σε τιμή προσφοράς μα  ποιος νοιάζετε για τέτοιου είδους προιόντα. Τζάμπα σταυρώθηκε ο Χριστός, ο Σωκράτης δεν έπρεπε να πιεί το κώνειο. Όλα πάνε τόσο όμορφα κατα διαόλου, οι πολιτικές και καλά αλλαγές και επαναστάσεις συνεχίζουν το ίδιο τροπάριο  μόλις πάρουν την εξουσία στα χέρια τους, όπως και οι παρακαλέστρες προσευχές.
Μόνο οι τέσσερις καβαλάρηδες της αποκάλυψης βλέπω να έρχονται με απόλυτη σιγουργιά και μαθηματική ακρίβεια.

Θέλει πολύ δουλειά και καλλιέργεια για να επανέρθουμε σε ισορροπία με την πηγή. Ίσως αυτή να είναι η πρόκληση για τις επόμενες γενιές των ανθρώπων, να αρχίσουν και πάλι τις καλλιέργεια στις βασικές αλήθειες και δυνάμεις του αλληλεπιδρούν στο γνωστό μας σύμπαν, μπορούμε να τα κάνουμε όλα τόσο διαφορετικά.
Κλείσε το κινητό για κάνα δυο μέρες δεν θα πάθεις και τίποτε αποσυνδέσου για λίγο διάστημα βγάλτο απο το αυτί σου παράτα το απο τα χέρια σου και πάμε να περπατήσουμε εκεί που δεν έχει σήμα και τα αόρατα πλέγματα των τηλεπικοινωνιών δεν μπορούν να φτάσουν. Ζήσε για λίγο την δική σου περιπέτεια στην δική σου ταινία  και ας χάσεις για λίγο και τον δρόμο, γίνε ξανα παιδί που ψάχνει και αναζητά.
Τα πόδια οι γάμπες οι τετρακέφαλοι απο το περπάτημα στην αρχή θα πονάνε μετά θα δυναμώσουν, οι πνεύμονες στην αρχή δεν θα χωράνε οξυγόνο μετά θα ξεμπουκώσουν.

Αλλα τι σε λεω πάλι ρε φιλαράκι θα με πείραξε το πολύ απότομο οξυγόνο πάνω στον Όλυμπο η το νερό που ήπια απο εκείνη την περίεργη πηγή,  που το ξεκινάω και που το καταλήγω, αφου τα ξές όλα αυτά έτσι δεν είνα; 
Είναι όλα τόσο γνώριμα  και εκεί είναι το πρόβλημα, η γνώση δεν γίνετε ποτέ βίωμα και  η θεωρία παραμένει συνέχεια θεωρητική, ποτέ δεν γίνετε πράξη.
Η εμπειρία είναι καλό σχολείο αλλά έχει υψηλά δίδακτρα.

Μερικές φορες σκέφτομαι ότι ο σκύλος μου ο Ντάρκος μέσα στα τέσσερα χρόνια της ζωής του έχει πάει σε ποιο πολλά μέρη απο πολλούς ανθρώπους, μερικές φορές νομίζω ότι είναι πολύ ποιο λογικός απο πολλούς λογικούς εκεί έξω.

Δεν μπορείς να φανταστείς τι μπορεί να ανακαλύψεις ανεβαίνοντας στα βουνά.
Ακόμη και τον ίδιο σου τον εαυτό.
Περπάτα!!

 Σωτηρία θα πεί να λυτρωθείς απο όλους τους σωτήρες, 
αυτή είναι η ανώτατη λευτεριά η ποιό αψηλή, 
όπου με δυσκολία αναπνέει ο άνθρωπος.
Αντέχεις;
                                                         Νίκος Καζαντζάκης 








Άγρια άλογα στις πλαγιές του Όλυμπου
Άγρια άλογα στις πλαγιές του Όλυμπου

Σπηλιά Ηθακήσιου
Σε αυτό το μέρος  έμεινε  και ζωγράφιζε ο ζωγράφος  Βασίλης Ιθακήσιος τα καλοκαίρια για 20 χρόνια.
Δεν ανήκω εις καμία σχολήν, παρόλο ότι η δουλειά μου είναι νεομπρεσιονιστική. Η σχολή μου είναι η αιώνια πηγή της εμπνεύσεως και η ψυχική ανταπόκρισης με το τοπίον και τον άνθρωπο. Εις τα ποτρέτα μου επιδιώκω να δώσω εκείνο που υπογραμμίζει την προσωπικότητα και τον τόνο, που εκφράζει το ψυχικό υποσυνείδητο, Οπωσδήποτε ο όλυμπος και η εναλλασόμενη ομορφιά του σε όλες τις ώρες και σε όλες τις εποχές είναι η μοναδική μου ανεξάντλητος πηγή και συχνά - πυκνά μου γίνετε αφορμή να ζωγραφίσω με το παλιό πάθος που μαραίνεται με τα χρόνια και την παλιά ζέση που κρυώνει με την παρουσία των θεών που προσπαθούν να μας εκμαυλίσουν με την μουσική των Σειρήνων.
- Βασίλης Ιθακήσιος  Βραδυνή 9. 5. 1953






















Όλυμπος κορφές σκάλα μύτιγκας στεφάνι
Όλυμπος κορφές σκάλα μύτιγκας στεφάνι

κορφή Σκολιό 2.904
κορφή Σκολιό 2.912μ

Καταφύγιο Γιώσος Αποστολίδης
Καταφύγιο Γιώσος Αποστολίδης








No comments: