Tuesday, July 4, 2023

Περιπλάνηση στην Ζούγκλα της Χαλκιδικής. Καταφύγιο άγριας ζωής Κρυονέρι - Καλογερικό.

 Έλα μαζί μας μια βόλτα στην ζούγκλα της ορεινής Χαλκιδικής στο καταφύγιο άγριας ζωής Κρυονέρι -  Καλογερικό. 28.000 Στρέμματα αξιοθαύμαστης φύσης. 





Χωματόδρομοι που έχει να περάσει αυτοκίνητο μήνες μας οδήγησαν σε θαυμαστά αδιέξοδα είτε λόγο κατολισθήσεων είτε γιατί απλα σταματούσε ο δρόμος. Απροσπέλαστα σημεία μέσα στο δάσος  ακόμη και με τα πόδια με μοναδικες διαδρομες ακολουθώντας τα μονοπάτια που φτιάχνουν τα  αγριογούρουνα  τα ζαρκάδια γενικά τα ζωντανά του δάσους η πέτρα πέτρα δίπλα απο το ρυάκια.

Άγρια ομορφιά που καθηλώνει μαγεύει αλλα και σε πολλά σημεια κρύβει κινδύνους και θέλει προσοχή.

Τι δεν μας άρεσε.

Σε πολλά σημεία είδαμε παρατημένα φυσίγγια πλαστικά μπουκάλια νερού και ποτήρια απο καφεδάκια σημάδια απο καρτέρια κυνηγών σε βουνά που υποτίθεται ότι απαγορεύεται το κυνήγι γιατί είναι καταφύγια άγριας ζωής. Βγάλε συμπεράσμα.

Σε πολλά σημεία υπάρχει ανεξέλεκτη υλοτομία είτε είναι νόμιμη είτε παράνομη το αποτέλεσμα είναι πολύ άσχημο και άχαρο, ολόκληρες περιοχές απογυμνώνονται απο δέντρα και μένει το τίποτα εκεί που κάποτε ήταν δάσος. 

Η ανθρώπινη ηχορύπανση φτάνει παντού πλέον και είναι δύσκολο να βρεις ησυχία ακόμη και στα ποιο απομονωμένα μέρη απο ανθρώπινη παρουσία. Αντε εμείς είμαστε συνηθισμένοι απο φασαρία αλλά για  τα πλάσματα του δάσους είναι κάπως όμως. Όπως διαπίστωσα η βαβούρα απο τα αεροπλάνα στο βούνο γίνεται συνεχώς και ποιο ενοχλητική, καλύπτουν  όχι μόνο το βούισμα των μελισσών και το κελάηδισμα των πουλιών αλλά είναι τόσο αταίριαστη και απόκοσμη και φέρνουν δυσαρμονία σε τέτοιες περιοχές. Θα με πεις τι να κάνουμε ρε φίλε να σταματήσουμε τα αεροπλάνα για να έχουν ησυχία τα ζωάκια, χα χα- απλές διαπιστώσεις και παρατηρήσεις κάνω ο χρόνος θα δίξει, βγάλε συμπέρασμα.

Μας άρεσε η προσπάθεια κατασκευής περιπατητικών διαδρομών καλή σήμανση και πανέμορφα μονοπάτια αλλά απο όπου περνάν τα μονοπάτια και απο χωματόδρομους υπάρχουν στα πλάγια των δρόμων εκατοντάδες κυψέλες με εκατομύρρια μέλισσες πρόσεχε αν είσαι αλεργική-ος έχε μαζί σου τα απαραίτητα.

Δεν θέλω να το παίξω ψυχάκιας οικολόγος και ούτε μου αρέσουν τα κηρύγματα αλλά είναι τόσο εύθραστα τα τελευταία οικοσυστήματα-καταφύγια άγριας ζωής που χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή ο καθένας μας μεμονωμένα αλλά και συλλογικά  με κανόνες προστασίας που πρέπει να ισχύουν για όλους. Παιδεία ενημέρωσηκαι λίγο παραπάνω ευαισθητοποίηση  και όλα μπορούν να πάνε προς το καλύτερο!

Παρόλα αυτά η περιοχή σφύζει απο ζωή χιλιάδες βότανα αγριολούλουδα, δέντρα αιωνόβια πανύψηλα, πολλα έντομα μας έκαναν εντύπωση απο το μεγεθός τους,  πτηνά, ερπετά και αμφίβια. Ακούγαμε συνεχώς ήχους δίπλα μας απο πατημασιές ειδικά το βράδυ. Δυστηχώς δεν προλάβαμε να βγάλουμε κάποια φωτογραφία, χρειάζεται παραπάνω χρόνος για κάτι τέτοιο πιστεύω και η νυκτερινή κάμερα έγραψε μόνο μια γιγάντια αράχνη που πέρασε πάνω απο τον φακό της. Ψάξαμε να βρούμε ήχνη απο Βίδρες στα ρέματα άλλα δεν βρήκαμε τίποτε ίσως να υπήρχαν ποιο παλιά που υπήρχαν και παραπάνω ποταμίσια ψάρια.

Αυτη την φορά το βίντεο το έκανα χορταστικό απο χρόνο που νομίζω ότι θα βγούν τα αρώματα του δάσους απο την οθόνη του υπολογιστή σου! 

Απολαύσε ένα μικρό κομμάτι - απο το τεράστιο καταφύγιο -  που μπορέσαμε να διασχίσουμε με το λιγοστό χρόνο που είχαμε στην διαθεσή  να περιπλανηθούμε μέσα σε αυτό.







Στο βάθος το καταφύγιο άγριας ζωής Μπροστόμνιτσας που σχεδόν ενώνεται  με το Καλογερικό









No comments: